Uncategorized

KENAPA ADA SESETENGAH WANITA NAMPAK CEPAT TUA WALAUPUN MASIH MUDA?

Faktornya adalah kerana kekurangan hormon PROGESTERONE dan ramai wanita xsedar yg mereka mengalami penurunan hormon ini!!

Ya setiap wanita tidak boleh melawan perubahan hormone!

Tubuh wanita terdiri daripada banyak hormone yang membantu agar tubuh berjalan sesuai dengan fungsinya. Hormon-hormon seperti progesterone, estrogen, testosterone dan hormone tiroid. Hormon-hormon ini juga memainkan peranan seiring dengan pertambahan usia seseorang.

👱‍♀️Usia 20-30 tahun
Pada usia ini anda akan mengalami masa yang dipanggil sebagai puncak kesuburan. Peningkatan hormone anda akan mengalami perubahan yang drastik sepanjang masa kitaran mestruasi. Pengambilan brokoli dapat membantu anda menjaga kadar estrogen dan progesterone dalam jumlah yang tepat.

👩Lingkungan usia 30 tahun ke atas, anda akan memasuki masa penurunan dalam kesuburan kerana kedua horman tersebut sudah mula lambat bertindak.

🧑Usia 40 tahun ke atas
Pada usia 40 tahun, anda masih mengalami menstruasi namun ovari anda mulai sedikit memproduksi estrogen dan kelancaran antara hormone estrogen dan progesterone mula tidak seimbang. Dalam fasa ini anda mula memasuki masa menopause dan keadaan ini membuatkan ghairah seks anda mula menurun.

Selain itu, anda juga akan menjadi sukar untuk tidur dan pertambahan berat badan juga akan anda alami pada usia ini.Hormon tiroid yang membantu anda mengawal berat badan juga mulai berkurangan.

👵Usia 50 tahun ke atas
Pada usia ini selain mengalami menopause, kulit anda pun akan menjadi kering dan berkedut. Perkara ini disebabkan hormone estrogen yang memainkan peranan dalam menjaga kelembapan kulit mula kurang berfungsi. Selain terpaksa berdepan dengan kulit kering, memori anda pun akan mula lemah seiring dengan menurunnya produksi hormone estrogen dan tiroid yang dihasilkan.

👆Ini adalah perubahan semulajadi hormon wanita, namun ada sestengah wanita yg mengalami pengurangan hormon progesterone dan estrogen sebelum tempoh usia yg mungkin berpunca dari faktor tekanan dan pemakanan..

Bagaimana nak merangsang semula hormon2 ini?
Dr Zubaidi mencadangkan dgn pengambilan Ekstrak Kacip Fatimah insyaAllah mampu mengurangkan masalah ketidakseimbangan hormon di kalangan wanita..

Ekstrak Kacip Fatimah mengandungi phytoestrogens semulajadi yang mampu merangsang pengeluaran progesterone serta mengandungi anti oksidan yg bertindak menghalang penuaan, antikanser dan radikal bebas pd tubuh..

No automatic alt text available.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *